Pointer üretiminde özellikle 3 renk çıksın diye bir üretim metodu seçilmemiş ve tercih edilmemiştir , popüler olsaydı emin olunki bu üretimin üstüne durulur ve çoğalırdı 3 renk çıkış mevzusu modern pointere geçiş döneminde vaka bulmuştur bir pointerin solid yada 3 renk olması sağlam soy kütüğü bilgisi ister , soy agacı kayıtlı resmi bilgi yok ise şüphe ile bakılmalıdır , tekrar edeyim üç renk tercih edilen bir renk değildir ama hata da değildir eşlemelerde çıkabilen kromozom dizini ile alakalı bir durumdur eğer popüleritesi olsaydı tekrar ediyorum insanoğlu bunu çok rahatlıkla çoğaltırdı...
selamlar
Temel problem Genotipin (Kalıtsal tüm karakterlerin) Fenotipi(Dış görünüş,fiziksel ölçülebilir kantitatif özellikler) belirleme derecesi olan Kalıtım Derecesi H2 nin KÖPEKLER İÇİN hala formüle edilmiş olmamasındandır..Yani BOY özelliğinin kalıtım miktarı nedir Bunun babadan gelen miktarı anneden gelen miktarı nedir üst ebeveynlerden gelen miktar nedir hesaplanmış değildir..
Holstein ırkında boy özelliği Babanın Yavrusuna en çok hızlı ve net şekilde aktardığı özelliktir ve kalıtım derecesi H2=0.42 dir..
Arka bacakların arkadan görünüşü ise babadan yavruya çok az aktarılan daha çok anne genetiğiyle alakalı bir özelliktir ve kalıtım derecesi H2=0.15 tir..
Bu pratikte şu demektir..Boy özelliğini yavrulara iyi aktaran boğalarla sürümüzün boy ölçüsünü hızlı şekilde büyültüp küçültebilirken arka bacaklarını düzeltmek çok uzun jenerasyonlar sürecektir..
Bugün yine sığırlarda Renk Pigment kalıtımı miktarı bile hesaplanıp puanlanabiliyor..Ama köpekler için standardize ve formülize edilmiş bir Kalıtım Derecesi bilgisi şu an için yok..
Genel genetik kurallar köpekler içinde tabiki geçerlidir..Bir özelliği yavrulara veya gelecek jenerasyonlara aktarabilmek için geçerli en basit yol o özellik yönünde Fenotip yani dış görünüşe bakarak ebeveyn seleksiyonu yapıp ısrarla hedef özellik yönünde çiftleştirmeler yapılmasıdır..
Treecolour sayısının AZLIĞINDAKİ en büyük sebep TALEP OLMAYIŞIDIR..Treecolour renkli ebeveyn ve yavrular kendi aralarında ısrarla çiftleştirilse inanın azımsanmayacak sayıya ulaşabilir..Yalnız dünyadaki tüm pointer severler Bu ırkın Siyah Beyaz,Sarı Beyaz ve Kahverengi beyaz üyelerini benim gibi bu sıralamayla DAHA ÇOK sevmişlerdir.
Veteriner Hekim Tuncay KAHRAMAN
Üç renk